ASIGURARI pentru:

miercuri, 31 iulie 2013

Taxa timbrului de mediu prin partaj

III. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule
  • Avand in vedere situatia creata prin aplicarea prevederilor art. 8 lit.f) din OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, respectiv a exceptiei privind neplata timbrului de mediu in cazul inmatricularii autovehiculelor "dobandite prin partaj", propunem abrogarea literei f) a articolului 8, deoarece:
a) a limita aplicarea exceptiei la inmatricularea autovehiculelor dobandite prin incetarea regimului matrimonial in urma desfacerii casatoriei sau dobandite prin partaj prin buna invoiala/pe cale judecatoreasca pentru un autovehicul deja inmatriculat, ar putea constitui, pentru persoanele carora exceptia nu s-ar aplica, o incalcare
a principiului nediscriminarii taxelor si impozitelor fiscale, conform caruia impozitul trebuie sa fie stabilit potrivit unor reguli unitare pentru toti, fara discriminari directe sau indirecte fata de unele grupuri sociale.
b) inlatura prejudiciul adus bugetului Fondului pentru mediu si, implicit, bugetului general consolidat.
  • Totodata, tinand cont de faptul ca persoanele juridice manifesta interes si au putere de cumparare a autovehiculelor electrice, in vederea incurajarii achizitiilor de astfel de masini nepoluante, propunem modificarea art. 15 alin(1) in sensul completarii categoriei de beneficiari a ecotichetului cu "persoane juridice".
Sursa: Hotnews.ro

sâmbătă, 27 iulie 2013

Politele facultative nu mai tin loc de polita PAD !!!

UPDATE:

Avand in vedere modificarea Legii 260 / 2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor naturale va rog sa aveti in vedere faptul ca incepand de luni 29.07.2013 toate politele prin care se vor asigura locuinte se vor emite, fara exceptie, doar cu polita PAD atasata, respectiv ca excedent de suma asigurata prin PAD (dupa caz, 10.000 € sau 20.000 €).



Conform legii de mai jos, din data de 27.07.13 se pot incheia DOAR POLITE PAD obligatoriu !!!!
 Politele facultative nu mai tin loc de polita PAD !!!
Va facem cunoscut ca in Monitorul Oficial, Partea I nr. 456 din 24/07/2013 s-a publicat Legea nr. 243/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.
Aceasta intra in vigoare la data de 27.07.2013. (Potrivit  art. 78 din Consitutia Romaniei  o lege intra in vigoare “la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei.”)
 

vineri, 19 iulie 2013

ASIGURAREA DE GARANŢII de la Groupama

ASIGURAREA DE GARANŢII 

pentru:

- licitatii (BID BOND)

- buna executie a contractului  (PERFORMANCE BOND)

- returnarea avansului (ADVANCE PAYMENT BOND)

- o perioada de intretinere / mentenanta (MAINTENANCE BOND)

Asigurările de garanţii au apărut ca o alternativă la scrisorile de garanţie bancare emise de către instituţiile bancare. La nivel internaţional, se practică două tipuri de instrumente de garantare:
1. GARANŢII NECONDIŢIONATE (emise sub forma „scrisorilor de garanţii bancare” emise de către bănci)
2. GARANŢII CONDIŢIONATE (emise de către societăţile de asigurare)

 

GARANŢII NECONDIŢIONATE

- Emise de societăţi bancare

- Se emit sub forma unor scrisori de garanţie bancară semnate de bancă, însoţite sau nu de un contract de garantare încheiat între bancă şi clientul garantat.

- Sunt garanţii la cerere. Plata se face de către garantor (banca) la prima cerere a beneficiarului şi în baza unui set de documente stipulat în textul garanţiei.
Se renunţă la beneficiul de diviziune şi discuţiune.

Se emit în baza unor garanţii colaterale de min 100%
- Cash colateral 100%
- Garanţii materiale 120-150%
ceea ce înseamnă blocarea resurselor financiare ale constructorului.

 

GARANŢII CONDIŢIONATE (Surety Bonds)

- Emise de societăţi de asigurare

- 1. Se emit sub forma sau în baza unor contracte în 3 părţi, încheiate între: Garantor (societatea de asigurare), Contractant (garantat) si Beneficiar
Au la bază un contract principal pe care îl garantează

- Sunt garanţii accesorii la un contract comercial de bază.
Plata este condiţionată de dovada producerii unui caz de culpă, adică a neîndeplinirii de către contractantul garantat a unei obligaţii contractuale stipulate în contractul de bază încheiat între contractantul garantat şi beneficiar.

- Fiind accesorii la contractul de bază, se emit în condiţii mai avantajoase de garanţii colaterale, deci nu presupun blocarea resurselor contractantului (asigură o rată mai ridicată de lichiditate la contractant)

- Scopul principal al garanţiilor condiţionate este să asigure îndeplinirea obligaţiilor contractuale, să determine realizarea contractului şi, în subsidiar, să asigure plata/realizarea contractului în caz de culpă.

 

 Prin Asigurarea de Garanţii, Asigurătorul se obligă să plătească o despăgubire Beneficiarului în cazul în care se demonstrează culpa Asiguratului şi acesta nu îşi poate îndeplini obligaţiile prevăzute în contractul de lucrari/ prestări servicii.
Asigurătorul acoperă riscurile ce decurg din neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligaţiilor contractuale asumate de Asigurat în baza contractului încheiat cu Beneficiarul.

 

Există 4 tipuri de garanţii după cum urmează:
Asigurarea de Garanţie de participare la licitaţie (BID BOND)
Asigurarea de Garanţie de bună execuţie a contractului (PERFORMANCE BOND)
Asigurarea de Garanţie privind returnarea avansului (ADVANCE PAYMENT BOND)
Asigurarea de Garanţie pentru perioada de întreţinere/ mentenanţă (MAINTENANCE BOND) (detaliate mai jos)


În funcţie de tipul de garanţie solicitat, Asiguratul poate fi:
► Ofertantul -
Clauza de garantare privind oferta de participare la licitaţie. Prin termenul de Ofertant se înţelege orice operator economic care a depus oferta în urma anunţului/invitaţiei de participare la licitaţie (constructor, furnizor, antreprenor, executant, prestator). sau
► Contractantul
– pentru celelalte tipuri de garanţii.
Termenul de Contractant se referă la ofertantul care a devenit, în condiţiile legii, parte într-un contract de achiziţie publică sau acord-cadru (constructor, antreprenor, subcontractor, furnizor, executant, prestator).


Produsul de Asigurare de Garanţii oferit de Groupama Asigurări acoperă performanţa obligaţiilor contractuale pentru proiectele de construcţii publice şi private.


Bid Bond –
Clauza de garantare privind oferta de participare la licitaţie
Prin această clauză, Asiguratul în principal şi Asigurătorul în subsidiar se angajează ferm să garanteze faţă de Beneficiar îndeplinirea obligaţiilor decurgand din oferta de participare la licitaţie.
Advance Payment Bond –
Clauza de garantare privind returnarea avansului
Asiguratul în principal şi Asigurătorul, în subsidiar, garantează acordarea unei despăgubiri Beneficiarului, în situaţia în care Asiguratul se face vinovat de neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor stipulate în Contract referitoare la modul de utilizare şi de returnare a avansului, în limita sumei asigurate.
Performance Bond –
Clauza de garantare privind buna execuţie a contractului
Asiguratul în principal şi Asigurătorul, în subsidiar, garantează acordarea unei despăgubiri Beneficiarului, în limita sumei asigurate în situaţia în care Asiguratul se face vinovat de neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor stipulate în contractul de lucrari/ prestări servicii iar Beneficiarul constată anumite deficienţe, lipsuri, defecte ale lucrărilor.
Maintenance Bond –
Clauza de garantare pentru perioada de întreţinere/mentenanţă
Asiguratul în principal şi Asigurătorul, în subsidiar, garantează acordarea unei despăgubiri Beneficiarului, în situaţia în care Asiguratul se face vinovat de neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor stipulate în Contract referitoare la întreţinerea şi remedierea eventualelor deficienţe tehnice post recepţie, în perioada de garanţie a lucrării, pentru care este răspunzător în conformitate cu prevederile contractului de execuţie.

luni, 1 iulie 2013

BONUS-MALUS explicatie

CE ESTE BONUS/MALUS?


Sistemul Bonus Malus a fost creat pentru rasplatirea soferilor si penalizarea celor care produc accidente in trafic.
Clasa de Bonus/Malus a intrat in vigoare in anul 2010, iar autoturismele care nu aveau istoric de daune in 2009 au intrat in vigoare cu clasa B0

Cand se provoaca un accident si se foloseste polita RCA clasa de Bonus/Malus se scade cu 4 pozitii si se penalizeaza, iar cand nu se provoaca nici o dauna se urca o pozitie in clasamentul Bonus/Malus.

Exemplu 1: daca ai clasa Bonus/Malus B0 si faci o polita RCA pe 6 luni, la sfarsitul celor 6 luni daca nu ai provocat nici un accident, la reinoirea politei RCA vei avea clasa Bonus/Malus B1(5%reducere) respectiv B2(10% reducere) daca valabilitatea politei este de 12 luni .

Exemplu 2: daca ai clasa Bonus/Malus B2(10% reducere) si ai provocat un accident, la urmatoarea reinnoire vei avea clasa M2(tarif majorat cu 10%)

Penalizari si reduceri oferite de sistemul Bonus/Malus

B0 - nici o reducere, nici o majorare.

REDUCERI PENALIZARI
B1 - 5% reducere M1 - 5% penalizare
B2 - 10% reducere M2 - 10% penalizare
B3 - 14% reducere M3 - 20% penalizare
B4 - 18% reducere M4 - 30% penalizare
B5 - 22% reducere M5 - 45% penalizare
B6 - 26% reducere M6 - 60% penalizare
B7 - 29% reducere M7 - 80% penalizare
B8 - 32% reducere M8 - 100% penalizare
B9 - 35% reducere
B10 - 38% reducere
B11 - 41% reducere
B12 - 44% reducere
B13 - 47% reducere
B14 - 50% reducere

ATENTIE!!!

  • Nu scapati de penalizarea sistemului Bonus/Malus daca vindeti autoturismului.
  • Daca ai vandut vechea masina si aceasta era inregistrata in sistemul bonus-malus si nu detii alt autoturism la cumpararea unei alte masini pleci de la clasa Bonus\Malus pe care o aveai la masina veche.
  • Daca ai o masina si iti cumperi o a doua masina , aceasta va avea clasa Bonus\Malus B0. Fiecare masina are clasa ei. Singura situatie cand se mosteneste e cand ai o singura masina, o vinzi si iti iei alta.