ASIGURARI pentru:

luni, 26 noiembrie 2012

polita RCA mai scumpa din 2013



Se va scumpi polita RCA in 2013? 
Cine va calcula politele in anul urmator?

Referitor la afirmatiile aparute zilele acestea in presa, conform carora prima RCA ar putea creste cu 50% sau chiar mai mult, CSA a precizat intr-un comunicat transmis presei ca proiectul supus dezbaterii publice cu privire la asigurarea RCA nu inseamna o majorare a preturilor. Proiectul de act normativ are in vedere stabilirea unui mod unitar de calcul actuarial care sa conduca la un cuantum corect al tarifului de prima RCA, in beneficiul asiguratilor si pagubitilor.

De asemenea, autoritatea de supraveghere a subliniat ca "tarifele de prima pentru asigurarile obligatorii RCA sunt stabilite exclusiv de catre societatile de asigurare, in functie de rezultatele proprii inregistrate pentru aceasta forma de asigurare si de strategia de vanzare.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor nu poate interveni asupra cuantumului tarifelor de prima RCA, intrucat acest lucru ar contravine directivelor europene si atributiilor CSA".
Sustine 1asig.ro
Cât va costa cel mai ieftin RCA
Cea mai ieftină poliţă RCA, cu valabilitate pentru şase luni, costă 161 lei, iar cea mai scumpă poate fi încheiată pentru 534 lei. Pentru 12 luni, poliţa RCA are un preţ minim de 293 lei şi unul maxim de 1.007 lei, potrivit unei analize Mediafax.
Potrivit datelor CSA, prima medie anualizată pentru poliţele RCA a fost în primele şase luni de 440 lei, în scădere cu 3% faţă de iunie 2011, iar dauna medie plătită pe total piaţă a urcat cu 11%, la 5.642 lei.

Tarifele de prime pentru politele RCA vor fi stabilite astfel incat subscrierile estimate pentru urmatoarele 12 luni sa acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente si marja de profit a asiguratorului, potrivit unui proiect de act normativ al CSA pentru modificarea si completarea normelor privind asigurarea RCA, lansat spre consultare publica pe site-ul institutiei. 

Acesta prevede ca tarifele de prima sunt stabilite pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an si, calculate pe baze actuariale astfel incat sa garanteze permanent indeplinirea obligatiilor ce decurg din incheierea politelor RCA, constituirea rezervelor tehnice prevazute in legislatie si plata contributiilor catre fondurile stabilite in conformitate cu legislatia, precum si acoperirea cheltuielilor de achizitie si de administrare. 

Proiectul de norma introduce si trei noi alienate. Acestea prevad obligativitatea asiguratorilor de a transmite Comisiei, format electronic, ipotezele folosite, metodele actuariale si justificarea aplicarii acestora pentru calculul tarifelor de prime RCA, impreuna cu baza de date utilizata pentru aceste calcule, dar si cu opinia scrisa a actuarului auditorului financiar al asiguratorului.

Cel de al treilea obliga companiile de asigurari autorizate sa practice asigurari RCA sa prezinte o analiza a evolutiei daunalitatii pe cel putin 60 de luni precum si intervalul de incredere pentru nivelul estimat cu o probabilitate de 99,5%, pentru o perioada de 12 luni.


sursa: Asigurareamasinilor.ro