ASIGURARI pentru:

marți, 6 septembrie 2011

NOUA TAXA AUTO SEPTEMBRIE 2011

CALCULEAZA TAXA AUTO SEPT 2011 - click aici

Taxa auto ar putea fi eliminată în 2012 sau 2013 şi înlocuită cu o carte verde

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, marţi, în judeţul Argeş, că intenţionează ca de la jumătatea anului viitor sau începutul anului 2013 să elimine taxa auto de primă înmatriculare, urmând ca autovehiculele să aibă o carte verde care să certifice gradul de poluare.

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, iniţiat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, care prevede reducerea taxei cu până la 25%, dar şi plata acesteia pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007, pentru care nu a fost achitată o astfel de taxă, la schimbarea proprietarului.
Conform proiectului, dacă taxa de poluare plătită începând cu 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea noii legi contribuabilii pot să solicite restituirea diferenţei de bani.
Taxa de poluare va fi plătită o singură dată pentru autovehiculele noi sau second-hand înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă.
Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după ce intră în vigoare noua lege, potrivit Ministerului Mediului.
Taxa va fi calculată pe baza unor criterii precum tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisiile de CO2 şi deprecierea autoturismului.
potrivit MEDIAFAX 

Pentru autovehiculele Euro 5, Euro 4 sau Euro 3, taxa se calculează pe baza emisiilor de dioxid de carbon (CO2) şi a taxei pentru emisiile poluante exprimate în euro/1 gram CO2, prevăzute în TABELUL 1, şi a normei de poluare şi a taxei pentru emisiile poluante exprimate în euro/1 cmc, prevăzute în TABELUL 2, şi a cotei de reducere a taxei, prevăzută în coloana 2 din TABELUL nr. 4, după formula:

Suma de plată = [(A x B x 30%) + (C x D x 70%)] x (100 - E)%,  unde:
A = valoarea combinată a emisiilor de CO2, exprimată în grame/km

B = taxa pentru emisiile poluante, exprimată în euro/1 gram CO2
C = cilindree (capacitatea cilindrică);
D = taxa pentru emisiile poluante pe cilindree;

E = cota de reducere a taxei

Pentru autovehiculele cărora le corespunde norma de poluare Euro 6 taxa se va determina pe baza formulei de mai sus, odată cu intrarea în vigoare a normei Euro 6.

Pentru autovehiculele din categoria M1, cărora le corespund normele de poluare non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 şi pentru care nu este specificată valoarea combinată a emisiilor de CO2, după formula:

Suma de plată = [C x D x (100 - E)] / 100


unde:

C = cilindree (capacitatea cilindrică);
D = taxa pentru emisiile poluante pe cilindree

E = cota de reducere a taxei

Această formulă se aplică şi pentru autovehiculele cărora le corespund normele de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 care nu deţin omologare europeană de tip şi pentru care nu este specificată valoarea combinată a emisiilor de CO2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu